Кам"яногребельський НВК
Меню сайту

Категорії розділу
Мої статті [15]

Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Погода

корисні посилання

Освітній омбудсмен

Безоплатна правова
Логотип

...

Методичний портал

«Методичний портал»


Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Головна » Статті » Мої статті

Інструктаж в умовах карантину

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ № 9

під час роботи у Кам’яногребельському НВК

в умовах пандемії та карантину

 

1. Загальні положення

1.1. Дія інструкції поширюється на весь заклад освіти.

1.2. Ця інструкція не поширюється на працівників, які виконують дистанційну (надомну) роботу. Такі працівники зобов’язані виконувати вимоги Інструкції з охорони праці під час дистанційної (надомної) роботи в умовах пандемії та карантину.

1.3. Інструкція розроблена відповідно до Рекомендацій для підприємств та роботодавців для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (додаток до листа МОЗ на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 23.03.2020 № 11814/1/1-20).

1.4. Вимоги цієї інструкції обов’язкові для усіх працівників Кам’яногребельського НВК, які після пом’якшення карантинних обмежень повернулися на свої робочі місця (далі — працівники). Невиконання зазначених вимог є порушенням трудової дисципліни, за яке до порушника застосовують заходи впливу відповідно до законодавства.

1.5. Небезпечний чинник, який впливає на працівників в умовах пандемії COVID-19, — коронавірус SARS-CoV-2. Він передається переважно контактним шляхом: потрапляє на слизові оболонки носа, очей та рота через руки чи інші предмети.

Більший ризик тяжкого перебігу хвороби COVID-19 можливий для осіб літнього віку, людей із захворюваннями серця й органів дихання та хворих на цукровий діабет.

1.6. Працівників необхідно забезпечити спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до чинних норм.

У санвузлах завжди мають бути в наявності мило, одноразові рушники, дезінфекційні засоби для рук із вмістом спирту не менше ніж 60%. Антисептики та одноразові серветки для протирання робочих поверхонь мають бути також розміщені в закладі на видних місцях.

Особа, яка транспортує хворого працівника додому або до лікувального закладу, повинна використовувати респіратор, захисні окуляри, гумові рукавички. Під час транспортування хворий має бути в захисній масці.

1.7. Смітники необхідно влаштувати так, щоб до них не потрібно було торкатися руками (наприклад смітники з педаллю). Для утилізації одноразових масок/фільтрів для масок, рукавичок слід передбачити окремі спеціальні урни.

1.8. Працівник зобов’язаний:

  • у разі користування особистим транспортом дезінфікувати поверхню салону;
  • виконувати тільки ту роботу, яку доручив йому керівник, і не передоручати свою роботу будь-кому іншому;
  • бути уважним, не відволікатися від роботи самому та не відволікати інших;
  • не допускати до робочої зони сторонніх осіб;
  • працювати на устаткованні, виданому йому та закріпленому за ним, і не передавати його іншим особам;
  • працювати у спецодязі із застосуванням захисних засобів;
  • утримувати своє робоче місце в чистоті, а інструмент та обладнання — у справному стані у спеціально відведеному для цього місці;
  • не захаращувати робоче місце та проходи;
  • дотримуватися правил особистої гігієни, правил внутрішнього трудового розпорядку та трудової дисципліни;
  • уникати контакту з особами, які мають симптоми гострих респіраторних захворювань (ГРЗ).

1.9. Не допускають до роботи працівників:

  • у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;
  • які мають температуру тіла понад 37 ºС;
  • які мають ознаки ГРЗ: кашель, задишка, лихоманка.

1.10. Окрім вимог цієї інструкції, працівник повинен дотримуватися також інструкцій із безпечної експлуатації обладнання підприємства-виробника, інструкцій з охорони праці для своєї професії та видів робіт, що входять до його обов’язків.

1.11. За порушення вимог цієї інструкції працівника притягують до відповідальності згідно з чинним законодавством.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком робочого дня пройти температурний скринінг.

2.2. Оглянути робоче місце, проходи та прибрати речі, які не стосуються виконуваної роботи.

2.3. Надягти спецодяг, інші ЗІЗ, переконатися в їхній справності.

2.4. Продезінфікувати робочі поверхні та поверхні, яких часто торкаються, — дверні ручки, вимикачі, поручні, столи, телефони, клавіатури, обладнання тощо.

2.5. Провітрити приміщення.

2.6. Ретельно помити руки з милом протягом не менше ніж 20 с. та висушити їх рушником.

2.7. Перевірити відповідність робочого місця, інструменту, обладнання вимогам безпеки.

2.8. Підготувати робоче місце до виконання робіт: розмістити у зручному та безпечному для користування порядку необхідні інструменти, пристосування, обладнання, сировину, напівфабрикати. Колючі, ріжучі інструменти слід розміщувати так, щоб унеможливити випадкове поранення.

2.9. Якщо виявили будь-які несправності та недоліки, зокрема у разі незабезпечення вимог безпеки відповідно до пунктів 1.6—1.7 цієї інструкції, роботу не розпочинати. Повідомити про це керівника. Розпочинати роботу можна лише після того, як будуть усунуті усі недоліки.

2.10. Працівники, які відбувають у відрядження, перед початком подорожі повинні перевірити себе на наявність симптомів ГРЗ. Якщо виявили їх — повідомити про це керівнику та залишитися вдома. За необхідності негайно звернутися за консультацією до сімейного лікаря.

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Дотримуватись відстані між людьми (учнями), що перебувають в закладі, —працівниками, відвідувачами — не менше ніж 1,5 м.

3.2. Не  вживати їжу на робочому місці.  Вживати їжу можна лише під час установлених перерв у спеціально відведених для цього місцях.

3.3. Регулярно дезінфікувати робочі поверхні та поверхні, яких часто торкаються.

3.4. Провітрювати приміщення щогодини протягом не менше ніж 10 хв.

3.5. Не торкатися немитими руками очей, носа та рота, за потреби використовувати одноразові серветки.

3.6. Під час кашлю чи чхання прикривати рот і ніс серветкою. Викидати використану серветку в окремий смітник. Опісля вимити руки з милом протягом не менше ніж 20 с. або обробити їх антисептиком.

3.7. Використані одноразові маски/фільтри для масок, рукавички необхідно викидати лише до окремих смітників (урн), спеціально передбачених для утилізації цих засобів.

3.8. Заборонено користуватися посудом, рушниками й іншими предметами індивідуального використання спільно з іншими людьми.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Вимкнути обладнання відповідно до вказівок експлуатаційної документації.

4.2. Прибрати робоче місце.

4.3. Привести до ладу обладнання, інструмент, пристосування та прибрати їх у призначене для зберігання місця.

4.4. Зняти ЗІЗ, упорядкувати їх та покласти до відведеного для них місця. Виконати пункт 3.7 цієї інструкції.

4.5. Вимити руки з милом протягом не менше ніж 20 с. або обробити їх антисептиком.

4.6. Доповісти керівнику про всі несправності та недоліки, які виявили під час роботи.

4.7. Повернувшись із роботи додому, продезінфікувати мобільні засоби зв’язку та вимити руки з милом протягом не менше ніж 20 с. Ретельно висушити руки.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У разі аварійної або надзвичайної ситуації працівник зобов’язаний вжити заходів, щоб усунути джерела небезпеки, та негайно повідомити про те, що сталося, своєму безпосередньому керівнику, а за його відсутності — керівнику, вищому за посадою. Також повідомити своєму керівнику про всі зауваження або порушення вимог охорони праці, які можуть становити небезпеку для людей.

Якщо є потерпілі, необхідно надати їм домедичну допомогу згідно з інструкцією з надання домедичної допомоги, що діє у закладі.

5.2. Якщо у працівника після прибуття на роботу або протягом дня проявляються симптоми ГРЗ — кашель, температура тіла підвищується до 37,1 ºС і більше, він повинен припинити роботу, повідомити про це своєму керівнику та прямувати додому. Вдома повідомити сімейному лікарю про свій стан і виконувати його рекомендації.

5.3. Якщо у працівника після прибуття на роботу або протягом дня підвищилася температура тіла понад 38 ºС або розвився невідкладний стан — задишка, стійкий біль у грудній клітці, він повинен звернутися по екстрену медичну допомогу за телефоном «103».

5.4. Якщо в працівника або члена його сім’ї виявили COVID-19, такий працівник зобов’язаний повідомити про це роботодавцю, щоб запобігти поширенню хвороби.

5.5. Якщо працівник контактував з особами, у яких виявили COVID-19, він повинен повідомити про це своєму керівнику, залишитися вдома на самоізоляції, повідомити сімейному лікарю і виконувати його рекомендації щодо дій на самоізоляції.

Рішення про припинення самоізоляції приймають у кожному випадку окремо, після консультації з медичними працівниками відповідно до правил, установлених місцевими органами охорони здоров’я.

 

 

Директор закладу освіти _________________ Г.П.Сопіженко

Категорія: Мої статті | Додав: ser0709 (10.12.2020)
Переглядів: 205 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт

Я маю право

Права дітей
Права дітей

РС ГУ ДСНС
РС ГУ ДСНС інформує

НУШ

Пошук

Друзі сайту
освітній портал Педагогічна преса Каталог
сайтів України Каталог україномовних сайтів


Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz